top of page
Zoeken

Vlaming ziet wonen naast asbeststort als grootste bedreiging.

Uit een mini-bevraging door Ayes, agentschap voor omgevingscommunicatie - bij 150 Vlamingen -, blijkt dat bijna 80% van de ondervraagden een asbeststort zien als één van de drie zaken die men bij voorkeur niet in de buurt van de eigen woning wil.


Op twee en drie staan bij deze vraag respectievelijk een varkens- of kippenkwekerij (43,48%) en een opvangcentrum voor asielzoekers (39,13%).


Schrik voor asbest.


Indien men op de vraag ‘welke van de onderstaande zaken wenst u niet in de buurt van uw woning?', slechts één keuze mag aanduiden, dan zien we dat ook hier het asbeststort het hoogste scoort (43,48%), gevolgd door een opvangcentrum voor asielzoekers (30,43%) en een autosnelweg of ringweg (14,49%).


Hoewel dit een uiterst beperkte bevraging betreft, en voorzichtigheid ten zeerste geboden is, is het duidelijk dat op het vlak van voorlichting betreffende de mogelijke gevaren van asbestopslag, nog ruimte voor verbetering mogelijk is. Iets om mee te nemen in de communicatie rond 'Vlaanderen asbestveilig tegen 2040'.


Gevaar voor gezondheid en gevoel van onveiligheid.


Als voornaamste redenen waarom men tegen de komst van de keuze uit vraag 2 is, komen gevaar voor de gezondheid (35,11%) en een onveilig gevoel (31,91%) naar voor. Op drie staat lawaaihinder (11,70%).


Vertrouwen in lokale politici


Een petitie bij de omwonenden wordt door de bevraagden gezien als het protestmiddel dat het meest hun voorkeur wegdraagt (71,01%), van nabij gevolgd door sociale media zoals Facebook (66,67%).


Bijna de helft van de deelnemers geeft aan dat ze contact zouden opnemen met lokale politici om het probleem aan te kaarten (49,28%). Hoe klein de omvang van deze bevraging ook, we kunnen hier toch uit afleiden dat er minstens bij de helft van de bevraagden voldoende vertrouwen is in de lokale politici is om dit met hen te bespreken.


De resultaten


Deze mini-bevraging werd uitgevoerd tussen 12 en 22 november 2019, door middel van een online enquête die werd uitgestuurd via Facebook en Linkedin. Gezien de zeer beperkte omvang en het feit dat deze bevraging niet wetenschappelijk onderbouwd is, is bij de interpretatie van de gegevens de nodige voorzichtigheid geboden.


Het loont zeker de moeite om een vergelijkbare enquête op grotere schaal en volgens de hiertoe gebruikelijke wetenschappelijke methoden te herhalen.






Bij gebruik van de gegevens, gelieve bron te vermelden: www.ayes.be

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page